rijden in voertuig dat niet van jou is

Rijden in een voertuig dat niet van jou is; ben je dan verzekerd?

Als je geen eigen auto hebt of soms een groter voertuig nodig hebt kan iemand anders deze aan je uitlenen, bijvoorbeeld een familielid of vriend. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje en is het natuurlijk belangrijk dat je goed verzekerd bent, ook in andermans voertuig. De grote vraag is dus: als je in een voertuig rijdt dat niet van jou is, ben je dan verzekerd?

Ben ik verzekerd als ik in andermans voertuig schade maak?

Het korte antwoord is ja, je bent verzekerd als je in andermans voertuig rijdt en schade hebt. De verzekering van de eigenaar van de auto geldt namelijk ook voor jou. En omdat je auto verzekeren verplicht is in Nederland heeft elke auto-eigenaar een verzekering. Wel kan het zo zijn dat de specifieke schade niet gedekt is door de autoverzekering als de auto niet all risk verzekerd is. Maar als er een kort antwoord is, is er natuurlijk ook een lang antwoord.

Als je een autoverzekering hebt bouw je schadevrije jaren op. Met elk schadevrij jaar klim je een stukje op de bonus-malusladder. Een moeilijk woord, maar het betekent eigenlijk gewoon dat je korting op je premie krijgt. Hierdoor betalen nieuwe autobestuurders altijd meer premie dan mensen die al jaren schadevrij rondrijden. En het vervelende is dat je bij een schadeclaim niet één, maar vijf schadevrije jaren verliest.

Het is begrijpelijk dat de eigenaar van het voertuig niet echt blij is met het verliezen van schadevrije jaren, want dit kan honderden euro’s per jaar schelen. Als jij als brokkenpiloot dus tegen een paaltje rijdt, mag de eigenaar meteen veel geld ophoesten. 

Als er geen of niet alleen sprake is van schade aan de auto, maar van letselschade, heb je natuurlijk niets aan een autoverzekering. Deze schade wordt gedekt door je eigen zorgverzekering.

Wat is een oplossing voor dit probleem?

Een goede manier om dit probleem op te lossen is door de schade niet bij de autoverzekering aan te geven en deze zelf te betalen. Maak hier van tevoren goede afspraken over. Het zal niet de eerste keer zijn dat een vriendschap verloren gaat door het verliezen van schadevrije jaren. Bij langdurig gebruik kun je ook een speciaal contract opstellen zodat duidelijk is wie wat betaalt mocht er onverhoopt iets mis gaan. Vraag wel bij je verzekeraar na of dit mag, als het gebruik te langdurig en regelmatig is moet de verzekering namelijk worden overgezet.