Bus

Buschauffeur worden?

Rijden in een bus is voor veel mannen (en vrouwen) een jongensdroom. Rijden in een zo een machtig voertuig is voor mensen het mooiste wat er is. Echter komt er wel wat bij kijken, zo moet je bijvoorbeeld een speciaal rijbewijs hebben. Is buschauffeur worden ook altijd jouw droom geweest? Lees dan snel verder!

Rijbewijs

Als eerste moet je natuurlijk een rijbewijs hebben. Het busrijbewijs bestaat uit twee verschillende onderdelen. We zullen deze onderdelen hieronder toelichten

Theorie onderdeel

Om buschauffeur te worden heb je het een en ander aan kennis nodig. Daarom is er een driedelig bus theorie examen in het leven geroepen. Het examen bestaat uit: RV1, V2D en V3D. Tijdens het onderdeel RV1 leer je alles met betrekking tot het verkeer en de techniek van de bus. Bij het onderdeel V2D leer je alles omtrent vervoerswetgeving en bijvoorbeeld de lading die de bus mag vervoeren. Tot slot is V3D eigenlijk een verdieping op V2D.

Praktijk onderdeel

Als je het theorie onderdeel gehaald hebt, dan ben je klaar voor het praktijkonderdeel. In het praktijkonderdeel bestuur je de bus zelf en leer je hoe je de bus door het verkeer kan manoeuvreren. Uiteraard leg je ook bij dit onderdeel een examen af. Wanneer je geslaagd ben voor dit examen kan je de weg op als buschauffeur.

Beroepen

Tot slot kan je kiezen uit verschillende beroepen. Je kunt ervoor kiezen om buschauffeur te worden in het openbaar vervoer. Maar je kunt er ook voor kiezen om op een touringcar te gaan rijden. Beide beroepen hebben veel voordelen maar ook een aantal nadelen. Het is maar net wat je zelf het leukste vindt.

Meer weten over het halen van je bus rijbewijs? Neem dan even een kijkje op: www.abcrijopleidingen.nl.