Voertuigvolgsysteem

Als je de titel leest dan is je eerste reactie misschien wel wat moet ik met een voertuigvolgsysteem? Of misschien is je vraag wel wat is precies een voertuigvolgsysteem? Allemaal vragen die logisch zijn omdat het een techniek is die niet bekend is bij veel mensen of bestuurders. Het idee erachter is eenvoudig want door middel van de GPS kan je een wagen volgen en zo kan je zien waar een wagen zich bevindt. Hoewel je misschien denkt dat het vooral iets spannends is wat voorkomt in een boek of film, is het gebruik zeer goed toe te passen in de dagelijkse praktijk.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van een voertuigvolgsysteem is wel dat je als gebruiker via de GPS kan zien waar een voertuig zich bevindt. Erg handig als je bijvoorbeeld wilt weten of een bezorger wel de normale route volgt en niet een stuk omrijdt. Ook erg handig om te weten waar de chauffeur is als hij op een bepaalde tijd ergens moet zijn. Maar als je voor de belastingdienst je kilometers moet bijhouden kan je ook van dit systeem gebruik maken. Er zijn zelfs koeriersdiensten waarbij de ontvanger kan volgen waar de koerier is.

Bezwaren

Een van de grootste bezwaren van dit systeem lijkt de angst dat een ander het vervelend vindt dat je hem of haar kan controleren. Wil je daadwerkelijk de controle hebben op de chauffeur die namens jou bezorgd? Uit onderzoek is echter gebleken dat veel chauffeurs het niet erg vinden dat ze op deze manier gecontroleerd worden. Als je het volgsysteem bijvoorbeeld koppelt aan de rijveiligheid en het beoordelen van het rijgedrag zie je dat veel chauffeurs meedenken en hun manier van rijden aanpassen om een goede beoordeling te krijgen op dit gebied. Een groot deel van de chauffeurs zien het als een prima aanvulling op de manier waarop men moet en wil werken

Extra mogelijkheden

Naast de mogelijkheid om het voertuig te kunnen traceren, is vooral het volgen van de wagen en de beoordeling van de manier van rijden, één van de zaken die iets extra’s oplevert aan een goed voertuigvolgsysteem. Maar de techniek gaat verder. Door op de juiste manier de data van de ritten te implementeren kan je dit koppelen aan de gewerkte uren waardoor je de salarisbetaling altijd op orde hebt. Door de data te koppelen aan de rittenadministratie kan je voor de belastingdienst bijvoorbeeld zo aantonen of je binnen de grens van de privé kilometers blijft. Kortom waar je in eerste instantie denkt aan een systeem wat vooral gebruikt wordt in een film, zie je dat de praktische toepassing enorm handig kan zijn.