boot

Waar moet je op letten als je een boot in stapt

Varen staat voor veel mensen gelijk aan vrijheid. Je kan echter niet zomaar het water op. Bereid je goed voor op een veilige tocht!

Vaarbewijs nodig?

Het is mogelijk om zonder vaarbewijs je op het water te begeven. Dan moet je bootje wel minder dan 20 kilometer per uur varen door het water. Een opblaasbare boot met 5pk gaat al gauw harder dan 20 km per uur. Als je vaart vaar je meestal met een rustige snelheid door grachten, over meren of op zee. Voor de veiligheid is het natuurlijk beter als je een vaarbewijs hebt. Als je wilt varen in een landingsvaartuig dan heb je sowieso een vaarbewijs nodig.

Wat moet je kunnen om een vaarbewijs te halen

Bij een vaarbewijs examen kun je 1 tot 3 punten verdienen bij een vraag. Er zijn 40 vragen in totaal. Als je echt een goed antwoord geeft, dan krijg je 3 punten voor de vraag. Het is de bedoeling dat je tenminste 56 punten moet verdienen.

Gedraag je op het water

Als je je op het water begeeft is het belangrijk om rekening te houden met andere mensen die zich op of in het water begeven. Zeker als je in een bootje door Amsterdam vaart is het belangrijk om rekening te houden met anderen. Vaar niet te hard. Neem geen risico’s en zorg voor genoeg ruimte voor andere vaarders. Het is belangrijk om je aan de regels te houden. Houd gewoon rechts aan en begeef je niet op verboden terrein. Ook moet je zorgen dat je geen overlast produceert tijdens het varen.

Zorg dat je veiligheidsspullen bij je hebt

Mocht er iets met je boot gebeuren, dan is het belangrijk dat je een plan B hebt. Neem bijvoorbeeld een klein opblaasbootje mee. Ook is het belangrijk om een EHBO doos mee te nemen. Het kan zijn dat jullie een stukje gaan zwemmen en dat iemand zich onderweg verwondt, het is dan wel belangrijk om diegene te kunnen behandelen.

Zorg voor voldoende water aan boord

Het is belangrijk om goed te blijven drinken als je gaat varen op een warme dag. Neem genoeg water mee aan boord.